Το Κέντρο έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού πολιτισμού «Διόνυσος»

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις.

Το Κέντρο έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού πολιτισμού «Διόνυσος» στοχεύει στην διάσωση, διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς του τοπικού και ιδιαίτερα του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου, μέσα από δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε μουσικοχορευτικά Φεστιβάλ, στην διατήρηση ιματιοθήκης με συλλογή από φορεσιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, είτε αυθεντικές είτε από πιστά αντίγραφα, επίσης και παλαιού φωτογραφικού αρχείου. Διατηρεί κλειστή αίθουσα για μαθήματα παραδοσιακών χορών, μια αρκετά μεγάλη συλλογή παραδοσιακών εργαλείων και άλλων αντικειμένων και αίθουσα διαλέξεων. Συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων του Ελλαδικού χώρου αλλά και πολλών πολιτισμικών φορέων του εξωτερικού. Μετακαλεί μουσικούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας για τον εμπλουτισμό των παραστάσεων. Προσφέρει μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες. Εκδίδει βιβλία και CD παραδοσιακής μουσικής. Εκτελεί ερευνητικά προγράμματα καταγραφής και μελέτης εθίμων. Αναλυτικά ακολουθεί κατάλογος όλων των δραστηριοτήτων του συλλόγου:

 
 • Συγκρότημα από 100 χορευτές, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. 
 • Συλλογή- μουσείο από 600 φορεσιές, κεντήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα λαϊκής τέχνης που φοριούνται στις παραστάσεις.
 • Μαθήματα χορού για αρχαρίους και προχωρημένους, σεμινάρια και διαλέξεις για πεπειραμένους χορευτές και δασκάλους συγκροτημάτων.
 • Παραστάσεις σε εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό, συμμετοχή σε συνέδρια και σε διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ αποσπώντας αξιέπαινες τιμητικές διακρίσεις. 
 • Αρχείο ηχογραφήσεων, ταινιών φωτογραφιών, video και CD.
 • Λειτουργεί ερευνητική ομάδα για τη συγκέντρωση και καταγραφή των παραδοσιακών χορών η οποία συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα για την εθνογραφία του χορού. 
 • Καταβάλει κάθε προσπάθεια για να περισυλλέξει, να αναδείξει και να διαφυλάξει τις παραδοσιακές ενδυμασίες. 
 • Προβολές με σλάιντς με θέμα: “Η Ελληνική Φορεσιά, οι Χοροί και τα Παραδοσιακά όργανα”. 
 • Έκδοση δύο βιβλίων με θέμα: “Οι Ελληνικοί Χοροί” συνοδευόμενο με ένα CD με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που περιγράφονται στο βιβλίο. “Ο Μακεδονικός γάμος” και 5 CD (Ελληνικοί Χοροί No 1, No 2, No 3, No 4, No 5).
 • Αναλαμβάνει αυτοδύναμα την οργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Διδάσκονται οι πιο διαδεδομένοι χοροί απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, Πόντου και Μικράς Ασίας στην γνήσια μορφή τους.
 • Αναλαμβάνει αυτοδύναμα σεμινάρια διδασκαλίας παραδοσιακών χορών στην στη γνήσια μορφή τους.
Βρισκεστε εδω Δραστηριότητες