Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


 

Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «Διόνυσος» στοχεύει στη διάσωση, διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του ευρύτερου ελλαδικού χώρου μέσα από ένα εκτεταμένο φάσμα δραστηριοτήτων.

Κύρια δραστηριότητα είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στη γνήσια μορφή τους και η συμμετοχή του συλλόγου σε διεθνή και εγχώρια μουσικοχορευτικά φεστιβάλ. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η συνεργασία με πολιτισμικούς φορείς, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, και η διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων από καταξιωμένους μουσικούς και έμπειρους χοροδιδασκάλους.

Υπό την αιγίδα του συλλόγου λειτουργεί ερευνητική ομάδα για τη συγκέντρωση και την καταγραφή των παραδοσιακών χορών, η οποία συμμετέχει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Το πλαίσιο δραστηριοτήτων περιλαμβάνει συμπληρωματικά τη διατήρηση ιματιοθήκης παραδοσιακών φορεσιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, τη συλλογή κεντημάτων, κοσμημάτων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως και την έκθεση πλήρους φωτογραφικού αρχείου.

 

Αναλυτικά ακολουθεί κατάλογος όλων των δραστηριοτήτων του συλλόγου:

 

 

  • Διδασκαλία παραδοσιακών χορών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, Πόντου και Μικράς Ασίας στην γνήσια μορφή τους.
  • Μαθήματα χορού για αρχαρίους και προχωρημένους, σεμινάρια και διαλέξεις για πεπειραμένους χορευτές και δασκάλους συγκροτημάτων.
  • Διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.
  • Συλλογή - μουσείο με 600 φορεσιές, κεντήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα λαϊκής τέχνης που φοριούνται στις παραστάσεις.
  • Συμμετοχή με ομάδες χορευτών σε εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.
  • Συμμετοχή σε συνέδρια και σε διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ αποσπώντας αξιέπαινες τιμητικές διακρίσεις. 
  • Σύσταση ερευνητικής ομάδας για τη συγκέντρωση και καταγραφή των παραδοσιακών χορών με παράλληλη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για την εθνογραφία του χορού. 
  • Οργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
  • Αρχείο ηχογραφήσεων, ταινιών φωτογραφιών, video και CD.
  • Έκδοση δύο βιβλίων με θέμα: “Οι Ελληνικοί Χοροί” συνοδευόμενο με ένα CD με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που περιγράφονται στο βιβλίο. “Ο Μακεδονικός γάμος” και 10 CD (Ελληνικοί Χοροί No 1 έως 10).

Η Παράδοση


Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητά του μας μολύνει αν προσκολληθούμε σ’ αυτό με υπερβολική αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και κινδυνεύουμε, καταφρονώντας τη ζωντάνια του.

Γ. Σεφέρης