Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «Διόνυσος» στοχεύει στη διάσωση, διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του ευρύτερου ελλαδικού χώρου μέσα από ένα εκτεταμένο φάσμα δραστηριοτήτων.
Κύρια δραστηριότητα είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στη γνήσια μορφή τους και η συμμετοχή του συλλόγου σε διεθνή και εγχώρια μουσικοχορευτικά φεστιβάλ. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η συνεργασία με πολιτισμικούς φορείς, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, και η διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων από καταξιωμένους μουσικούς και έμπειρους χοροδιδασκάλους.
Υπό την αιγίδα του συλλόγου λειτουργεί ερευνητική ομάδα για τη συγκέντρωση και την καταγραφή των παραδοσιακών χορών, η οποία συμμετέχει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Το πλαίσιο δραστηριοτήτων περιλαμβάνει συμπληρωματικά τη διατήρηση ιματιοθήκης παραδοσιακών φορεσιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, τη συλλογή κεντημάτων, κοσμημάτων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως και την έκθεση πλήρους φωτογραφικού αρχείου.
Αναλυτικά ακολουθεί κατάλογος όλων των δραστηριοτήτων του συλλόγου:
Η Παράδοση
Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητά του μας μολύνει αν προσκολληθούμε σ’ αυτό με υπερβολική αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και κινδυνεύουμε, καταφρονώντας τη ζωντάνια του.
Γ. Σεφέρης